Moona


© Lamia (VRL-13332)

Virallinen nimi, lempinimi Shamaanimorsian, "Moona" Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma
Syntymäaika, ikä 06.11.2012, 11,5v. Väri ja merkit Valkovoikko (perlino)
Säkäkorkeus 154cm Omistaja, kotitalli Lamia (VRL-13332), Ryövärin Ratsutila
Rekisterinumero VH13-018-1332 Kasvattaja Lamia (VRL-13332)
Painotus, koulutus Koulu, ko: vaB, vaativa valjakko Saavutukset -

Lähtiessä katsomaan Moonaa, jouduin pakottamaan itseni ajamaan kahvinvoimalla jo ennen kukonlaulua, jotta olisin ihmisten aikoihin perillä. (Mitäs olen typerä ja buukkaan aikatauluni aina liian täyteen) Päivä ei ollut se kaunein, vaan harmaa, kolea ja sumuinen. Niimpä minua paikan päällä odottikin tarha, jossa seisoi nuori, valkoinen tamma. Tosin kaiken sen usvan seassa se näytti enemmänkin aaveelta. Päänsä tyttö oli kääntänyt pois, kuin ei edes haluaisi huomata vieläkin väsymyksestä haukottelevaa, sitä toljottavaa ihmisolentoa, mutta sen kulmasta pystyi näkemään pienen vaalean silmän, joka varovaisesti katseli takaisinkin päin.

Moona on lempeä, mutta alkuvaikutelmaltaan kovin ujo neiti. Älä tosin hyppää johtopäätöksiin siitä, että se olisi arka. Moona on hevonen, joka kohtelee sinua samalla tavalla kuin sinä kohtelet sitä, ole otteissasi raju tai töykeä, voit olla varma että irvistävät hampaat ja luimuun painetut korvat heilahtavat pian kohti. Puremista ei kuitenkaan pelätä tarvitse, mutta Moona tekee kyllä hyvin selväksi jos jostain on eri mieltä, mitä ei ensinäkemältä tästä syrjäytyvän oloisesta mykkämuorista uskoisi. Tämä erakkopiirre tuleekin esiin erityisesti laumassa, missä Moona mieluiten oleilee omissa oloissaan, laittaen tosin öykkäröijät nopeasti ruotuun, joten ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tyttö olisi nokkimisjärjestyksen yläpäässä. Poikkeuksena mainittakoon, että varsojen kanssa se tulee mainiosti toimeen. Koko tamma onkin kuin pienoinen mysteeri, jonka päänkulkua ehtii hyvin hoitotoimien aikana miettiä, sillä muuta ylimääräistä työtä ei tyttö aiheuta, vaan seisoo kiltisti paikallaan tilanteessa kuin tilanteessa, kenties miettien omia pikku mysteereitään.

Ratsastaessa Moona on herkkä, herkkä, sekä vielä erityisen herkkä. Vähääkään ohjiin jumiutumista se ei siedä, saati muutenkaan kovia apuja, joista seuraa kyllä kuumunut ja alta pakeneva kaviokas. Kokeneelle ja hellälle ratsastajallehan tämä on kuitenkin suuri etu, sillä avujen annon saa tehtyä miltei huomaamattomasti. Oikean ihmisen kanssa tamman saakin väännettyä vaikka solmuun, eikä siinä kyllä kouluratsuna ole valittamissa. Kauniit, sulavat liikkeet ja juuri oikeanlaista energiaa ja ponnekkuutta. Myös valjakkoajossa Moona pärjää mainiosti ja työntää esiin sen rohkeamman ja menevämmänkin puolen itsestään. Parhaiten tyttö loistaa yksin, mutta oikean kanssatoverin kanssa onnistuu mainiosti myös parinkin kanssa, kunhan molemmat ovat samalla aaltopituudella.

Sukuselvitys

i. Seitsemännen Synnin Syyni evm
sh, vkk, 154cm
ii. Synteesi evm
sh, rt, 148cm
iii. Railakas evm
sh, rt, 159cm
iie. Humina evm
sph, prt, 145cm
ie. Runo-Saaga evm
sh, vkk, 156cm
iei. Viiman Ville evm
sh, vrt, 154cm
iee. Sinisade evm
sh, vkk, 157cm
e. Taran Tittan evm
sh, rnvkk, 149cm
ei. N.R. Paroni evm
sh, vkk, 150cm
eii. N.R. Nikoteemus evm
sh, vkk, 154cm
eie. Viimatar evm
sh, prt, 148cm
ee. Koivurannan Vilina evm
sh, rn, 148cm
eei. Jaakkima evm
sh, rn, 146cm
eee. Loviisa evm
sh, rt, 155cm

i. Seitsemännen Synnin Syyni on voikko 154cm korkea suomenhevosori, joka tunnetaan tutummin nimellä Syltty. Se on luonteeltaan energinen, mutta pohjimmiltaan kiltti. Ratsastaessa energisyyden vuoksi Syltty ei ole ihan jokaiselle sopiva ratsu, vaan kaipaa kokeneen kuskin selkäänsä. Ori kilpaili nuorempana hyvällä menestyksellä helppoa tasoa kouluratsastuksessa ja vaativaa valjakkoajossa. Sittemmin Syltty jäi ihan vain siitosoriksi hyvän sukunsa ja erikoisen värityksensä ansiosta. Jälkikasvua sillä on tällä hetkellä 24 kappaletta ja lisää syntyy taatusti. Ori on vasta 21-vuotias, joten se toivottavasti elää vielä pitkään.

ii. Synteesi oli juuri ja juuri täysikokoiseksi suomenhevoseksi rekisteröity rautias ori - säkäkorkeutta sillä oli tarkalleen 148,6cm. Pippurinen luonne korvasi puuttuvat sentit ja kenellekään ei tullut epäselväksi, että kyseessä on ori. Varsinkin kilpapaikalla Synteesi oli säpäkkä ja huuteli mielellään tammoille, eikä se kyllä kotitallilakaan sen helpompi ollut. Silti se pärjäsi hienosti kouluratsastuksessa helppo A-tasolla keräten useita voittoja ja sijoituksia plakkariinsa. Jälkikasvua Synteesi jätti 8 kappaletta. Nykyään ori on jo edesmennyt, sillä se lopetettiin 22-vuotiaana pahan ähkyn seurauksena.

iii. Railakas oli täysin nimensä veroinen suomenhevosori, jolta löytyi säkäkorkeutta 159cm ja väriltään se oli rautias. Railakas kilpaili jonkin aikaa kouluratsastuksen saralla ja teki yleensä hyviä suorituksia. Valitettavasti sen käytös ihmisten ilmoilla ei ollut mitenkään mallikasta ja omistaja päätti, ettei kilpauraa jatketa siitä syystä. Railakasta liikutettiin kyllä kotona ja se pääsi astumaan viisitoista tammaa, joista syntyi yhteenä kaksitoista varsaa. Näyttelyissä ori keräsi nuorena hyviä palkintoja ja vanhemmiten se kantakirjattiin hienosti toisella palkinnolla. Railakas lopetettiin jalan loukkaamisen vuoksi tarhassa riehuessaan 20-vuotiaana.

iie. Humina oli 145cm korkea punarautias suomenpienhevostamma. Luonteeltaan se oli lempeä ja rauhallinen, jonka vuoksi tamma lähtikin ratsastuskoulukäyttöön myöhemmällä iällä. Nuorempana Humina kilpaili kouluratsastuksessa helppo A-tasolla ja starttasi muutamia kertoja myös valjakkoajossa hyvällä menestyksellä. Tamma teki kasvattajansa luona kilpauran päätteeksi kolme varsaa, jonka jälkeen se myytiin ratsastuskouluun opetushevoseksi. Humina olikin hyvin suosittu ratsu ja suru oli suuri, kun tamma löytyi aamulla kuolleena karsinastansa 27-vuotiaana.

ie. Runo-Saaga on kaunis voikko suomenhevostamma, jolta löytyy säkäkorkeutta 156cm. Luonteeltaan se on nöyrä ja yhteistyöhaluinen. Saaga on pääasiassa ajohevonen, joka nuorempana starttasi muutaman kerran raveissa huonolla menestyksellä, kunnes se myytiin valjakkoharrastajalle. Siinä hommassa tamma menestyi huomattavasti paremmin ja kilpaili jopa kansallisella tasolla yksilövaljakkona. Nykyään Saaga viettää leppoisia eläkepäiviä käyden satunnaisesti ajolenkillä. Jälkikasvua tammalla on kolme kappaletta - kaksi oria ja yksi tammavarsa.

iei. Viiman Ville oli nuorempana ravihevonen, joka pärjäsi radoilla ihan kohtalaisesti. Vaaleanrautias 154cm suomenhevosori myytiin uran jälkeen ja koulutettiin uuden omistajan toimesta 10-vuotiaana ratsuksi. Ville kilpaili esteitä ja koulua hyvällä menestyksellä, joten uudelleenkoulutus ei mennyt hukkaan. Luonteeltaan se ei ollut lainkaan orimainen, vaan oikein miellyttämisenhaluinen ja lempeä. Ehkä se edesauttoi koulutusta ja teki siitä niin hyvän ratsunkin. Jälkikasvua ori jätti kahdeksan kappaletta, joista kaikista yhtä lukuunottamatta tuli ratsuja. Ville lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta 24-vuotiaana.

iee. Sinisade oli 157cm korkea voikko suomenhevostamma, joka oli luonteeltaan oikein kiltti ja nöyrä. Sini olisi tehnyt ihmisen eteen mitä tahansa ja lähti aina korvat hörössä töihin. Tamma toimi harrasteratsuna, joka kävi muutamia kertoja seurakilpailuissa omistajansa kanssa sijoittuen lähes joka kerta. On suuri harmi, ettei Sinin omistajaa kiinnostanut kilpaileminen enempää, sillä tammalla oli kapasiteettia koulu- ja estepuolelle paljon. Varsoja Sini jätti vain kaksi kappaletta. Tamma jouduttiin lopettamaan pahenevan nivelrikon seurauksena 22-vuotiaana.

e. Taran Tittan on ruunivoikko 149cm korkea suomenhevostamma. Siitä odotettiin tulevan pienhevoskokoinen, mutta kaikkien harmiksi Titta kasvoi reilun sentin liian korkeaksi. Tamma kilpaili kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa, mutta ei kouluradoilla pärjännyt isommille vastustajilleen. Titalta puuttui liikettä, vaikka se osasikin hyvin vaativan tason koulukiemuroitakin. Valjakkoajossa se sen sijaan kilpaili hyvällä menestyksellä ollen nopea ja ketterä, sekä tarkka. Jälkikasvua kiltti ja nöyrä tamma jätti neljä kappaletta, joista yksi jäi pienhevoskokoiseksi ja muista kasvoi täysikokoisia suomenhevosia. Tällä hetkellä Titta viettää ansaittuja eläkepäiviä oloneuvoksena maaseudun rauhassa.

ei. N.R. Paroni oli voikko 150cm korkea näyttävä suomenhevosori. Luonteeltaan Paroni ei ollut helpoimmasta päästä, vaan orimaisuus otti toisinaan vallan turhankin voimakkaasti. Silti se pärjäsi kohtalaisesti kilpakentillä kouluratsastuksen saralla, kunhan vain muisti keskittyä olennaiseen. Paroni pärjäsi myös näyttelyissä ja se kantakirjattiin II-palkinnolla jääden vain muutaman pisteen päähän ykköspalkinnosta. Jälkikasvua ori ehti jättää 34 kappaletta, kunnes se lopetettiin tapaturman seurauksena vanhemmalla iällä. Jälkikasvusta suurin osa peri voikon värin ja hyvän rakenteen, mutta ei onneksi hankalaa luonnetta.

eii. N.R. Nikoteemus, 154cm korkea voikko suomenhevosori, oli tunnettu hankalasta luonteestaan. Se saattoi kesken loistavan kouluradan lähteä pukkilaukalla takaisin verryttelyalueelle. Tästä syystä Nikon kilpaura loppui lyhyeen, vaikka kapasiteettia sillä olisi ollut vaativallekin tasolle asti. Harvinaisemman värinsä takia sitä ei kuitenkaan ruunattu ja kokeiltu, olisiko se rauhoittanut hankalaa Nikoa. Jälkikasvua ori jättikin 23 kappaletta, joista osa peri hankalan luonteen, mutta onneksi eivät kaikki. Niko lopetettiin sen tapeltua toisen orin kanssa 18-vuotiaana karkureissun seurauksena.

eie. Viimatar oli 148cm korkea punarautias suomenhevostamma. Luonteeltaan se oli oikein kiltti ja helppo hevonen. Joskus se oli ehkä jopa turhankin pystyynkuollut ja erityisesti ratsastaessa Viima kaipasi jatkuvasti kannustusta liikkuakseen tarpeeksi eteenpäin. Siksi sille valittiinkin oreiksi yleensä kuumempia tapauksia, sillä omistaja toivoi varsojenkin olevan energisempiä. Viima kilpaili seura- ja aluetasolla kouluratsastuksen saralla ihan kohtalaisella menestyksellä. Jälkikasvua tamma jätti neljä kappaletta, kunnes lopetettiin vanhuuden vaivojen johdosta.

ee. Koivurannan Vilina oli ruunikko 148cm korkea suomenhevostamma, joka oli luonteeltaan täysi kymppi. Sille kävi kaikki hoitotoimenpiteet ja ratsastaessa tamma yritti aina parhaansa. Vilina kilpaili koulu- ja esteratsastuksessa helpolla tasolla nuorempana hyvällä menestyksellä, kunnes loukkasi ikävästi jänteensä ja joutui jättämään kilpakentät. Koska tammalla oli loistava suku, niin se siirtyi kokonaan siitoshommiin 10-vuotiaana. Vilina jättikin seitsemän hienoa varsaa. Valitettavasti se menehtyi viimeisessä varsomisessa komplikaatioiden seurauksena, mutta onneksi varsa löysi pian keinoemän ja se selvisi.

eei. Jaakkima oli ruunikko 146cm korkea suomenpienhevosori. Se kilpaili loistavalla menestyksellä kouluratsastuksessa ja parhaimpiin saavutuksiin kuuluukin suomenpienhevosten koulumestaruus kahtena peräkkäisenä vuonna. Lisäksi Jaakko kantakirjattiin hienosti toisella palkinnolla. Helppoluontoinen ja nöyrä ori oli suosittu jalostuksessa ja se jätti huimat kuusikymmentä kappaletta varsoja. Suurin osa peri sen koulutaidot, hyvän rakenteen ja hyvän luonteen, joten ihan huono siitosori Jaakko ei ollutkaan.

eee. Loviisa oli tuntemattomammasta suvusta tuleva 155cm rautias tamma. Se ei kilpaillut elämänsä aikana koskaan vaan toimi tätiratsuna lähes koko elämänsä ajan. Siinä Liisa olikin loistava, sillä se oli nöyrä ja äärettömän kiltti tamma. Omistaja halusi teetättää muutaman varsan, joista jättäisi ainakin yhden tulevaisuuden tätiratsuksi itsellensä. Ihan huonoja varsoja Liisa ei tehnytkään, sillä kolmesta varsasta kaksi pääsivät kilpailevaan kotiin ja kahmivat sijoituksia tasaiseen tahtiin. Liisa lopetettiin kiitettävässä 28 vuoden iässä huonojen hampaiden johdosta kotitallissaan.

© misery.

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli, Nimi Isä
01.04.2014 t. Ryövärin Kesäeuforia Leijuvan Linnan Ritari
25.03.2014 t. Ryövärin Mysteriina Monsteri-Morrison
19.02.2014 o. Ryövärin Sielun Ritari Leijuvan Linnan Ritari
15.01.2014 t. Ryövärin Kiiranlilja Leijuvan Linnan Ritari
25.12.2013 t. Ryövärin Kruunatar Marsalkka
06.12.2013 t. Ryövärin Linnanneito Leijuvan Linnan Ritari

Kisakalenteri

PKK Näyttelyt
» 28.02.2015 / Stall Lumos / Hevostammat, tuom. Latu / BIS4 EO-sert (EM: Tekniikka)
"EM tekniikasta. Yksityiskohtainen ja huolella tehty. Sukupuolileima on selkeä, samoin rotuleima."
» 15.02.2014 / Seppele / Rakenne: Kylmäveritammat, tuom. Anne / HY
» 08.02.2014 / Ruolampi / Suomenhevostammat, tuom. Elisa / HY
» 01.02.2014 / Ruolampi / Suomenhevostammat, tuom. Elisa / HY

Vanhalla rakennekuvalla:
» 15.03.2014 / Terälän Talli / Suomenhevoset, tuom. Anne / HY
"Hyvä skp-leima, rotuleima heikko. Pitkähköt jalat. Ponimainen pää. Kaulan ja etuosan lihaksisto hyvässä kunnossa."
» 01.02.2014 / Sumulahti / Rakenne: Hevostammat, tuom. aksu / HY
KRJ sijoituksia 65, voittoja 14
28.02.2014 / Kilpailukeskus Ginger - KRJ Cup / vaB / 15/404
28.01.2014 / Marike / vaB / 6/50
27.04.2014 / Marvellous Herrings / vaB (tarina) / 2/4
24.01.2014 / Marike / vaB / 3/50
23.01.2014 / Kilpailukeskus Stewart / vaB / 5/100
22.01.2014 / Moondance / vaB / 3/40
21.01.2014 / Fiktio / vaB / 3/40
20.01.2014 / Neuenbürg / vaB / 1/39
20.01.2014 / Kilpailukeskus Ginger / vaB / 2/46
19.01.2014 / Kilpailukeskus Ginger / vaB / 3/46
18.01.2014 / Takamaiden Suomenhevoset / vaB / 1/50
17.01.2014 / Takamaiden Suomenhevoset / vaB / 5/50
17.01.2014 / Ryövärin Ratsutila / vaB / 3/40
14.01.2014 / Fiktio / vaB / 2/40
13.01.2014 / Fiktio / vaB / 5/40
12.01.2014 / Fiktio / vaB / 1/40
11.01.2014 / Armas / vaB / 4/30
10.01.2014 / Fiktio / vaB / 4/40
08.01.2014 / Fiktio / vaB / 4/40
05.01.2014 / Fiktio / vaB / 4/40
02.01.2014 / Kilpailukeskus Ginger / vaB / 7/70
01.01.2014 / Kilpailukeskus Ginger / vaB / 4/70
30.12.2013 / Kilpailukeskus Stewart / vaB / 2/30
29.12.2013 / Satulinna / vaB / 5/40
28.12.2013 / Fiktio / vaB / 5/40
27.12.2013 / Fiktio / vaB / 2/40
25.12.2013 / Fiktio / vaB / 1/40
25.12.2013 / Suprant / vaB / 2/30
25.12.2013 / Huvitutti / vaB / 4/50
24.12.2013 / Fiktio / vaB / 4/40
24.12.2013 / Kilpailukeskus Ginger / vaB / 4/66
24.12.2013 / Kilpailukeskus Stewart / vaB / 4/30
23.12.2013 / Huvitutti / vaB / 2/50
23.12.2013 / Huvitutti / vaB / 1/50
23.12.2013 / Susiraja / vaB / 1/29
23.12.2013 / Suprant / vaB / 3/30
22.12.2013 / Diethelm Stables / vaB / 3/40
22.12.2013 / Tackleberry / vaB / 5/40
21.12.2013 / Tackleberry / vaB / 1/40
21.12.2013 / Parodia / vaB / 3/40
19.12.2013 / Parodia / vaB / 3/40
18.12.2013 / Diethelm Stables / vaB / 1/40
18.12.2013 / Diethelm Stables / vaB / 5/40
17.12.2013 / Sherlock Horses / vaB / 5/30
17.12.2013 / Fiktio / vaB / 4/40
16.12.2013 / Diethelm Stables / vaB / 1/40
15.12.2013 / Graft Stallions / vaB / 1/40
15.12.2013 / Arvolaakso / heA / 1/30
14.12.2013 / Arvolaakso / heA / 2/30
13.12.2013 / Arvolaakso / heA / 2/30
12.12.2013 / Kuninkaankartanon Ratsutila / vaB / 1/40
12.12.2013 / Huvitutti / vaB / 2/50
12.12.2013 / Susiraja / vaB / 1/17
12.12.2013 / Susiraja / vaB / 4/17
12.12.2013 / Ryövärin Ratsutila / vaB / 2/30
12.12.2013 / Hiprakka / vaB / 4/30
12.12.2013 / Satulinna / vaB / 3/40
11.12.2013 / Satulinna / vaB / 6/40
11.12.2013 / Hiprakka / vaB / 3/30
10.12.2013 / Hiprakka / vaB / 2/30
10.12.2013 / Mewian Welsh / heA / 5/50
10.12.2013 / Arvolaakso / heA / 1/30
09.12.2013 / Arvolaakso / heA / 2/30
08.12.2013 / Hiprakka / vaB / 2/30
06.12.2013 / Arvolaakso / heA / 2/30
VVJ sijoituksia 65, voittoja 19
18.04.2014 / Konkkaronkka / vaativa yhdistetty yksiköille / 3/40
14.04.2014 / Konkkaronkka / vaativa yhdistetty yksiköille / 3/40
13.04.2014 / Konkkaronkka / vaativa yhdistetty yksiköille / 1/40
10.04.2014 / Konkkaronkka / vaativa yhdistetty parivaljakoille / 1/40
09.04.2014 / Konkkaronkka / vaativa yhdistetty parivaljakoille / 1/40
02.04.2014 / Konkkaronkka / vaativa yhdistetty parivaljakoille / 2/40
29.03.2014 / Fiktio / vaativa yhdistetty parivaljakoille / 2/6
27.03.2014 / Sigma / vaativa yhdistetty pareille / 1/17
27.03.2014 / Fiktio / vaativa yhdistetty parivaljakoille / 1/6
26.03.2014 / Fiktio / vaativa yhdistetty parivaljakoille / 1/6
25.03.2014 / Aaltolan tila / vaativa yhdistetty pareille / 1/30
25.03.2014 / Sigma / vaativa yhdistetty pareille / 4/17
25.03.2014 / Fiktio / vaativa yhdistetty parivaljakoille / 1/6
23.03.2014 / Fiktio / vaativa yhdistetty parivaljakoille / 2/6
22.03.2014 / Fiktio / vaativa yhdistetty parivaljakoille / 1/6
20.03.2014 / Fiktio / vaativa yhdistetty parivaljakoille / 2/6
20.03.2014 / Brynhild / noviisi yhdistetty pareille / 3/26
19.03.2014 / Brynhild / noviisi yhdistetty pareille / 4/26
11.03.2014 / Brynhild / noviisi yhdistetty pareille / 5/26
31.01.2014 / Tuuliharja / noviisi yhdistetty pareille / 1/21
30.01.2014 / Golden League Sporthorses / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 1/20
29.01.2014 / Golden League Sporthorses / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 2/20
27.01.2014 / Golden League Sporthorses / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 3/20
31.01.2014 / Breandan / noviisi parivaljakko, avoin yhdistetty / 2/5
31.01.2014 / Fiktio / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 1/12
30.01.2014 / Konkkaronkka / noviisi yhdistetty yksiköille / 3/33
29.01.2014 / Heavyweight Drafting / noviisi yhdistetty yksilöille / 6/50
28.01.2014 / Breandan / noviisi yksilövaljakko, avoin yhdistetty / 6/39
28.01.2014 / Konkkaronkka / noviisi yhdistetty yksiköille / 3/33
27.01.2014 / Fiktio / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 3/12
26.01.2014 / Fiktio / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 1/12
26.01.2014 / Heavyweight Drafting / noviisi yhdistetty yksilöille / 5/50
25.01.2014 / Konkkaronkka / noviisi yhdistetty yksiköille / 3/33
22.01.2014 / Konkkaronkka / noviisi yhdistetty yksiköille / 2/33
22.01.2014 / Fiktio / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 2/12
18.01.2014 / Brynhild / noviisi yhdistetty yksilöille / 4/40
15.01.2014 / Fiktio / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 2/14
13.01.2014 / Fiktio / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 3/14
13.01.2014 / Silence Ponies / noviisi yhdistetty pareille / 2/30
13.01.2014 / Duren / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 4/30
11.01.2014 / Salpicar / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 4/25
11.01.2014 / Bellgrove / noviisi yhdistetty pareille / 2/26
09.01.2014 / Fiktio / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 1/14
08.01.2014 / Fiktio / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 1/14
08.01.2014 / Bellgrove / noviisi yhdistetty pareille / 1/26
08.01.2014 / Konkkaronkka / noviisi yhdistetty yksiköille / 3/40
08.01.2014 / Silence Ponies / noviisi yhdistetty pareille / 5/30
06.01.2014 / Bellgrove / noviisi yhdistetty pareille / 4/26
05.01.2014 / Bellgrove / noviisi yhdistetty pareille / 5/26
05.01.2014 / Silence Ponies / noviisi yhdistetty pareille / 1/30
05.01.2014 / Tuuliharja / noviisi yhd. yksiköille / 4/18
04.01.2014 / Breandan / noviisi yksilövaljakko / 3/29
30.12.2013 / Breandan / noviisi yksilövaljakko / 2/29
30.12.2013 / Konkkaronkka / noviisi yhdistetty yksiköille / 4/40
30.12.2013 / Jindabyne / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 2/12
29.12.2013 / Jindabyne / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 3/12
28.12.2013 / Jindabyne / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 3/12
27.12.2013 / Konkkaronkka / noviisi yhdistetty yksiköille / 3/40
26.12.2013 / Fiktio / noviisi yhdistetty yksiköille / 3/40
25.12.2013 / Fiktio / noviisi yhdistetty yksiköille / 1/40
24.12.2013 / Konkkaronkka / noviisi yhdistetty yksiköille / 3/40
23.12.2013 / Konkkaronkka / noviisi yhdistetty yksiköille / 5/40
20.12.2013 / Breandan / noviisi yksilövaljakko, avoin yhdistetty / 4/21
18.12.2013 / Breandan / noviisi yksilövaljakko, avoin yhdistetty / 1/21
12.12.2013 / Breandan / noviisi yksilövaljakko, avoin yhdistetty / 4/21
VSR:n alaisia sijoituksia 6, voittoja 4
26.12.2013 / Valjakkoajo / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 1/3
25.12.2013 / Valjakkoajo / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 1/3
23.12.2013 / Valjakkoajo / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 1/3
31.03.2013 / VSR-Cup: kouluratsastus / vaB / 8/78
28.02.2014 / VSR-Cup: Valjakkoajo / vaativa yhdistetty parivaljakoille / 1/6
31.12.2013 / VSR-Cup: valjakkoajo / noviisi yhdistetty parivaljakoille / 2/11

Päiväkirja ja tarinakilpailut

27.04.2014 KRJ tarinakilpailut Marvellous Herringsissä, vaativa B, 2. sija

Astut sisään näyttävään linnamaiseen kartanoon ja edessäsi on mortteli. Sinut on kutsuttu tekemään erittäin mystinen taikaliemi hevosellesi ja tämän taikaliemen avulla hevosesi tulisi viedä sinut voittoon. Mitkä ovat nämä viisi mystistä ainesosaa? Perustele valintasi muutamalla lauseella.

Ken tietää, kuinka kummassa päädyin suuren, linnamaisen kartanon morttelin ääreen, mutta siinä sitä oltiin ja edessäni lojui lappunen:

"Viisi ainesosaa joissa piilee kaivattu tuuri,
valmistaa teidät seuraavaan koittohon
Valinnassas vaikeassa pidä silti huoli suuri,
jolloin vieköön se teidät suurimpaan voittohon!"

"Jaa, jonkinlainen taikaliemi vai? Ei semmoisen tekeminen nyt niin vaikeaa voi olla! Tästä murskaan pari jäniksenkynttä lisäponnekkuutta tuomaan, tuosta möyhennän pari höyhentä tarvittuun keveyteen ja tuosta käärmekuvallisesta purkista saa aivan varmana vikkelyyttä liikkeisiin. Mistä lie linnusta tuokin muna tullut, mutta tulkoon siitä vaikkapa jaksamusta ja täältähän löytyy tuttuakin tavaraa - tuosta kourallinen kauraa joukkoon sekaan, valmista!"

Säästetään koko tarina lähinnä oman nöyryytykseni vuoksi, mutta sanottakoon se, että ehkä ei olisikaan kannattanut muutenkin herkän ja kuumuvan hevosen taikaliemeen laitella vauhtia ja voimaa vahvistavia ainesosia.

28.02.2014 KRJ tarinakilpailut Aasikartanossa, vaativa B, 4. sija

- kirjoita tarina/muu teksti kilpailupäivästä, jossa käytät ratsustasi mahdollisimman montaa erilaista hellittelynimeä (tyyliin Indi pieni ponipalleroiseni) - tai jos kaikki ei suju suunnitellusti, niin haukkumanimeä ;)
- tai kirjoita runo, jonka otsikkona on hevosesi nimi/lempinimi ja jonka jokainen säe (rivi) alkaa hevosesi nimen/lempinimen ensimmäisellä kirjaimella

Sateessa ravaa tamma valkoinen,
Shamaanimorsian, mystinen on jo nimikin.

Sen ajatukset mysteereitä ovatkin,
Sinisilmien taakse on
Suljettu ajatus jos toinenkin.

Salaperäinen ja vetäytyväinen,
Sellainen se ehkä on.
Siitä huolimatta,
Sulassa sovussa me toimeen tullaan.
Sievä ja viisaskin,
Se on kuitenkin.

Saisimpahan vain mietteihisi
Sen pienen verran edes kurkistaa.
Se elämä voisi olla,
Sitten sen hitusen ehkä helpompaa.

Valmennukset

Valjakkovalmennus 14.03.2015, valmentajana Kics

Valjakon valmennuspaikkana toimii tällä kertaa aidattu pelto, minne olen valmiiksi pystyttänyt numeroituja tolppia. Alkuverryttelyt sai suorittaa omassa tahdissa liikkuen ympäri peltoa niin että Moonalle kävi ympäristö tutuksi ja se pystyisi myöskin keskittymään täysillä tehtäväänsä eikä kyttäilisi pellon laidassa olevia mörköjä. Aloitimmi valmennuksen yksinkertaisella tehtävällä, piti kiertää kolme tolppaa tekemällä jokaisen tolpan kohdalla ympyrä ja siirtyä siitä suoraan seuraavalle tolpalle. Valjakko aloitti ihan käynnissä, jotta saisimme heti oikean kokoiset ympyrät ihan kilpailujakin ajatellen. Jos ympyrä on liian pieni hevosen on hankala jatkaa seuraavaan tehtävään ja voi myöskin kaatua, jos taas ympyrä on liian iso eli hevonen vain puskee ulospäin, se ei ensinnäkään olo täysin kuulolla ja toisekseen siinä menee paljon hyvää ja kallista aikaa mitä voi tarvita johonkin toiseen paikkaan missä joutuu nopeutta pudottamaan huomattavasti. Vaihdoimme askellajista toiseen useasti ja Moona oli upeasti kuulolla välillä Moonan ympyrä kuitenkin tahtoi lähteä liian isoksi, silloin neuvoin käyttämään hyödyksi myöskin ulko-ohjan tukea.

Vaikeutin tehtävää hieman, eli jokaisen ympyrän vaihdon yhteydessä hevonen piti pysäyttää, ja pysähdyksessä hevosen pitäisi olla myöskin täysin suora eikä asettuneena kumpaakaan suuntaan. Tehtävä aloitettiin jälleen käynnillä. Ravissakin Valjakko suoriutui hienosti. Laukassa olikin sitten jo sen verran haastetta että ekalla yrittämällä Moona vain puski suoraan pidätteiden läpi ja jatkoi laukaamista. Toisella kertaa hevonen pysähtyi, mutta ei ollut suora ja pysähdys tuli myöskin viiveellä. Hetken tahkomisen jälkeen Moonakin pääsi jyvälle mitä piti tehdä ja valjakko pääsi jatkamaan loisteliasta menoaan. Tarkkuusradalla valjakon kannattaa kotitehtävänä harjoitella etenkin suunnan vaihtoa ja vähän äkillisempiäkin käännöksiä, kuitenkin niin että hevonen tuntuu koko ajan olevan täysin kuulolla ja hallinnassa. Jos tätä tunnetta ei ole niin silloin kannattaa heti siirtyä rauhallisempaan askellajiin ja kun siinä menee hyvin niin taas nostaa nopeutta.

Valjakkovalmennus 12.03.2015, valmentajana Kics

Aloitimme valmennuksen pienellä alkuverryttelyllä, Valjakko ravasi kaarevia uria ja ympyröitä tavoitteena saada Moona herkäksi ja kuuntelevaksi, samalla myös rennoksi ja pyöreäksi. Moona alkuun ravasi hieman takkuilevaksi, se ei halunnut myödätä kuolaimelle, mutta Lamia korjasi hienosti hevosta tekemällä puolipidätteitä ja yksinkertaisesti pyytämällä hevosta liikkumaan kunnolla eteen. Alkuverryttelyjen jälkeen pyysin valjakon diagonaalille, itse seisoen keskellä kentän lyhyttä päätyä. Tarkoituksena oli suorittaa pysähdys puolessa välissä, jonka jälkeen siirtyä suoraa raviin ja kääntyä kentän päässä aina eri kierrokseen mistä on viimeksi tultu. Pitkälle sivulle olisi tarkoitus tehdä pientä serpentiini uraa, eli ikään kuin puolikkaita voltteja noin neljä kappaletta. Valjakko aloitti tehtävän ja Moona pysähtyi todella hienosti, ohjastaja voisi silti hieman enemmän valmistella pysähtymistä ettei hevonen kaatuisi pysähdyksessä vaan pysähdys olisi myös harmoninen. Moona lähti suoraan reippaasti raviin ja sen silmistä näki puskevan innostuksen jo läpi. Serpentiini uralla on tärkeää saada hevonen asettumaan kaarteen mukaan ja myöskin suoristaa hevonen ennen uralle palaamista. Lamialla oli alkuun hankaluuksia saada Moona kaartamaan pyöreästi jonka jälkeen kohtalaisen nopeasti pitikin hevosen olla menossa jo toiseen suuntaan. Muutaman harjoituskerran jälkeen tämäkin kuitenkin sujui.

Halusin saada valjakkoon hieman enemmän vauhtia ja liikettä ja myöskin pitää hevosen mielenkiintoa yllä joten seuraavaksi oli vuorossa yksinkertaisesti laukkaa kenttää ympäri ja pitkillä sivuilla saa hevosta pyytää kunnolla eteen. Laukan jälkeen pyysin ratsukon takaisin raviin ja ravi koki suuren muutoksen koska hevonen oli paljon innokkaampi ja työnsi takaosalla hyvällä moottorilla eteenpäin. Teimme vielä samaa harjoitusta kuin aluksikin, eli kaikenlaisia kaarevia uria, isompia ja pienempiä ympyröitä. Ohjeistin valjakkoa tarkasti apujen käytössä etenkin, kaikki tiet pitää valmistella hyvin niin ettei hevonen mene kurveihin lapa edellä takapää kaatuen, vaan on jo valmiiksi suoristettuna ja valmiina aloittamaan esimerkiksi uuden suunnan tai asetettuna oikeaan suuntaan. Valjakko tajusi hyvin neuvoni ja pian minulla olikin edessäni todella harmonisesti liikkuva valjakko, tyytyväinen, rento ja rehellisesti liikkuva hevonen sekä tarkkaavainen ja hevosen huomioon ottava kuski. Jatkossa suosittelen harjoittelemaan etenkin siirtymisiä miten saada hevonen sulavasti pysähdykseen ja siitä liikkeelle. Myöskin kaarevien urien harjoittelusta ei ole mitään haittaa, ne sujuivat jo todella hyvin mutta tekevät hevosellekin hyvää ja ovat hyvä tapa saada hevonen hereille kun ei vain mene tavallisesti uraa pitkin.

Kouluvalmennus 1.5.2014, valmentajana Amanda

Vaalea suomenhevonen ravasi oikein reippaasti eteenpäin ja otti ratsastajan minimaalisetkin avut huomioon joko hidastamalla tai nytkähtämällä eteenpäin. Ratsukko oli tehnyt omatoimiset alkulämmittelyt, joten pääsimme nopeasti aloittamaan valmennuksen. Käskin Lamiaa tehdä siirtymiä lisätyn ja kootun ravin välillä. Moonalla ei ollut mitään ongelmia lisätä ravia, mutta liikkeen takaisinotto oli vaikeampaa. Tamma protestoi hieman ratsastajan apuja vasten ja hidasti todella vastahakoisesti. Se oli myös koko ajan hieman jännittynyt ja odotti koko ajan ratsastajalta eteenpäin vieviä patistuksia. Hetken kesti, että Moona tajusi jutun jujun ja hiljalleen se alkoi keskittymään ja rentoutumaan myös kootun ravin aikana.

Ratsukko sai tehdä vielä pari avotaivutusta molempiin suuntiin. Toiseen suuntaan Moona ei halunnut taipua kunnolla vaan enemmänkin vain käänsi päätään sisäpuolelle ja se oli siinä. Kehotin Lamiaa tekemään lyhytkestoisia taivutuksia uralla ja suoristaa nopeasti. Tätä veivattiin vähän aikaa, kunnes Moona alkoi taipua rehellisesti myös vasempaan suuntaan. Valmennus lopetettiin eteen-alas ratsastukseen.

Kouluvalmennus 14.04.2014, valmentajana Mila

Tänään olisi luvassa Moonan ja Lamian "rääkkäämistä" koulukiemuroiden parissa. Kaunis tamma kulki todella hienosti heti alkumetreistä lähtien ja tuskin huomasin, että Lamia sitä johonkin suuntaan käski. Otimme alkuun pohkeenväistöä ja kiemurauraa, jotta tamma varmasti vertyisi kunnolla.

Ensin otimme kootut askellajit tarkkailuun. Käynti ja ravi sujuivat ongelmitta, laukassa hieman takkuilua oli havaittavissa mutta kyllä sekin rupesi sitten sujumaan hienosti.

Kun olimme päässeet laukkatyöskentelyn makuun, otimme laukanvaihtoja jokaisella askeleella. Alkuun Moona hieman hätäili, eikä malttanut vaihtaa laukkaa. Ratsastajasta oli huomattavissa pientä turhautumista, jonka vuoksi myös Moona hieman hermostui ja rupesi temppuilemaan oikein kunnolla. Komensin ratsukon voltille rauhoittumaan ja kun Moona sekä ratsastaja olivat rauhoittuneet, kokeilimme laukanvaihtoja uudestaan. Nyt onnistui paljon paremmin.

Sulku- sekä avotaivutukset menivät todella näppärästi, kuten myös siirtyminen peruutuksesta laukkaan. Moonasta huomasi, ettei sitä tarvinnut kovin kovakouraisesti käskeä eteenpäin vaan pienetkin avut saivat sen tekemään niin kuin pyydettiin.

Kaikenkaikkiaan valmennus meni hienosti. Laukkatyöskentelyä tulisi vielä ratsukon harjoitella, sillä siinä oli eniten vaikeuksia. Ratsu kyllä oli tarkkaavainen, sillä oli vaivattomat liikkeet ja etuosa oli kevyt. Ratsastajankaan työskentelyssä ei ollut moittimista.
Jatkakaa samaan malliin!

Kouluvalmennus 4.3.2014, valmentajana Inna

Alkuravien aikana ratsastaja sai heti huomata, että pienikin väärä liike sai tämän tamman kuumumaan. Ratsastajalla kestikin hetki saada kätensä tarpeeksi pehmeiksi ja rennoiksi, jotta Moona ravasi hienosti eteenpäin. Tamman askelista kyllä huomasi heti, että se pärjäsi vaativissa luokissa. Upea tamma, jos en sanoisi. Aloitimme työskentelyn yksinkertaisilla volteilla. Aluksi ratsastaja tuntui olevan tämän suurin ongelma. Kädet eivät millään mahtaneet pysyä rauhallisina ja siksi Moona lähinnä vain kaahotti eteenpäin. Muutaman hetken kuluttua ratsastaja viimein oppi rauhoittamaan kätensä ja Moonakin samassa meni huomattavasti nätimmin. Vielä parivaljakon yhteistyö ei ollut puhdasta, mutta paranemaan päin. Ajattelin, että olisi hyvä hieman harjoittaa ratsukon yhteistyötä, joten kehotinkin ratsastajan tekemään Moonalla hieman väistöjä, pysähdyksiä ja siirtymiä. Aluksi ratsastaja teki kaiken hyvin vahvoilla otteilla, joista tamma ei tuntunut tykkäävän ollenkaan. Pikkuhiljaa kuitenkin ratsastaja tajusi kuinka pienillä avuilla Moona toimi.

Pysähdykset alkoivat olla hienosti tasajaloin ja siirtymiset sujuivat mutkattomasti. Väistöissäkin Moona astui hienosti ristiin ja pikkuhiljaa ratsukon kemia alkoi toimia. Ratsukko pääsi ottamaan myös hieman peruutuksesta laukannostoja, jotka tuntuivat olevan hyvin hallussa. Seuraavaksi me otimme hieman laukanvaihdoksia kahdeksikkokuviolla. Aluksi laukanvaihtaminen tuotti päänvaivaa enemmänkin ratsastajalle. Moona osaisi asian varmasti hienosti, mutta ratsastajalla kesti jälleen hieman oppia Moonan taikatemput. Useiden toistojen ja istunnan muutosten jälkeen ratsukko onnistui saamaan muutaman hienon laukanvaihdoksen. Käskin kehumaan tammaa oikein paljon. Tähän oli mielestäni hyvä lopettaa, joten annoin ratsukon tehdä itsenäisesti loppuverkat, mutta kehottaen silti hieman tekemään sulkujakin.

Ulkoasu © M Layouts
Muokkaus © Lamia (VRL-13332)
Sivuilla näkemäsi hevonen on virtuaalihevonen